Rijksmuseum kleuren

13 februari 2022 Kleur,  ND column,  

Rijksmuseum

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om musea en oude gebouwen te bezoeken. Het liefst op een vrije dag zodat ik kan genieten van de kunst, vormen en kleuren en inspiratie op kaan doen.  Het Rijksmuseum is een paar jaar geleden helemaal opgeknapt en ik vind het zo mooi geworden! De kleuren die zijn gebruikt, gecombineerd met de prachtige schilderijen, in het statige gebouw maakt de beleving compleet. De wanden zijn geschilderd in authentieke, rijke kleuren. Dit zijn de originele kleuren die de architect in 1885 heeft gebruikt. Door het afkrabben van een aantal lagen verf zijn deze kleuren bij de renovatie naar boven gekomen. Door deze diepe kleuren komen de schilderijen nóg mooier uit. Het geeft een unieke sfeer aan het gebouw.

Nu nog steeds hoor je vaak mensen praten over de kleuren van het Rijksmuseum. Die sfeer willen ze ook wel in hun interieur. Denk eens aan zo’n diep, blauwe muur in de woonkamer of slaapkamer… En die vraag is gehoord want speciaal hiervoor is er nu voor de liefhebber een Sikkens kleurencollectie gemaakt met 23 authentieke Rijkskleuren.

rijksmuseum kleuren

rijksmuseum kleuren

Kleuren Rijksmuseum

Ben je ook helemaal verliefd op deze mooie Rijksmuseum kleuren? Door de vergrijzing van de kleuren zijn ze toch rustig en niet te fel. Perfect omdat ze in veel verschillende woonstijlen passen van modern tot klassiek. Een aantal Rijkskleuren zijn behoorlijk donker en dat brengt wel eens verassingen met zich mee. Want het effect in eigen huis blijkt dan toch anders dan in een museum.

rijksmuseum kleuren

Weetje: Wist je dat de blauwe muur achter de Nachtwacht eigenlijk helemaal geen blauw is? Het is de kleur: Rijks Zwart Grijs. Door het daglicht in de ruimte oogt de verf als donkerblauw.

rijkskleuren okergeel

 

Kleur kiezen

Het effect van kleur is sterk afhankelijk van het daglicht, de ruimte en van je persoonlijke voorkeur voor licht. Een ruimte als een slaapkamer, zithoek of hal is veelal geschikt om wat donkerder te schilderen, in de ruimtes waar je overdag veel tijd doorbrengt gebruik ik het liever de wat lichtere tinten. Dus maak vooraf een goede selectie van de kleuren en bedenkt goed hoe je de betreffende ruimte gebruikt.

De verschillende tinten zijn prachtig met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld eens aan de Rijks Grijzen als vervanging voor wit. De handgeschilderde stalen geven een goed beeld van de verf. Bekijk ze thuis, bij verschillende momenten van de dag zodat het effect van een kleur goed te zien is.

Tip: Voor de optimale museum-sfeer hang je een (nieuwe) oude meester aan de wand en combineer je de Rijkskleuren met de warmte van hout en messing.

rijksmuseum bruin

rijkskleuren

Meer interieurtrends en kleurinspiratie? Lees op je gemak verder in de blog.

Ps. Ik verkoop geen verf dus deze verf is te koop via de verfspeciaalzaak. 😉

 

Deze column is tevens geplaatst in het ND leven .

Foto’s met dank aan: Sikkens Rijkskleuren

rijksmuseum kleuren

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *