Tuin inrichten – tips en ideeen

8 juni 2017 ND column,  Tuin,  Woonblog - Interieurblog,  

 Tuin inrichten

Tuin inrichten: Buiten is het weer prachtig groen: tijd om met de tuin aan de slag te gaan! Hoe zorg je ervoor dat je straks overdag en ‘s avonds gezellig buiten zit? Bijzonder hoe je in de natuur tot rust kunt komen na een drukke dag. Misschien komt het door mijn jeugd dat ik zo van de natuur houd. Ik ben opgegroeid in de polder tussen schapen, lieveheersbeestjes en paardebloemen. Het is echt mijn plek, mijn hoofd wordt leeg als ik in het gras lig en de vogels hoor fluiten.
Wij kochten onze huidige woning voornamelijk om de sfeer en de enorme tuin die erbij ligt. Voor veel mensen is het een verschrikking om een grote tuin bij te houden, maar voor mij een ware droom. Inderdaad is het een behoorlijke klus om alle heggen te snoeien, het gras bij te houden en onkruid te wieden. Maar ik stap soms met liefde achter mijn computer vandaan om tijdens een tuinklus mijn hoofd leeg te maken.

buitenkeuken Ikea

 

Tuin styling

Zodra de temperatuur aangenaam wordt, de tuinkussens weer op de stoelen liggen, kan ik beginnen met de tuin inrichten en stylen. Niet dat ik elke maand de styling compleet omgooi, maar ik vind het een feestje om in het voorjaar te bedenken hoe ik de tuin dit seizoen nog gezelliger kan maken. Misschien een beetje extra kleur, bijvoorbeeld in de sierkussens of zomerbloeiers in de potten. Een mooie lampion in een boom of een speels lichtsnoer om tijdens die unieke avonden nog wat langer buiten te blijven zitten.
Vind je het leuk om je tuin of balkon een kleine restyling te geven? Begin bij de basis: zijn de meubels nog allemaal goed en is het terras nog netjes? Een flinke poetsbeurt doet wonderen en de set is weer als nieuw. Zijn er delen kapot en niet meer te repareren, kijk dan naar duurzame tuinmeubels die lang mee gaan. Kies voor een neutrale basis in kussens en meubels.
Breng accenten aan in de styling met een paar extra sierkussens, lantaarns, kaarsen en bijvoorbeeld een buitenkleed. Hier is het leuk om je favoriete trendkleur in te gebruiken, dat is heel goed door te voeren naar zomerbloeiers.

 

Tuin trends

Wat zijn de tuintrends dit seizoen? Bij de tuin inrichten en het balkon aankleden wordt het steeds meer het idee van een  ‘tuinkamer’. Fijn, omdat je dan alles bij de hand hebt.
  1. Buitenkeukens: maak een werktafel om buiten het eten te bereiden. Dat zorgt ervoor dat je nog meer buiten kunt doen.
  2. Veranda: tijdens de Nederlandse zomer is een overkapping erg handig. Zelfs tijdens een bui of op een frisse dag kun je nog buiten zijn.
  3. Tuinmeubels: tuinmeubels worden steeds mooier en comfortabeler. Net als binnen geniet je buiten op een fijne stoel of loungebank.
  4. Buitenkleed: leg een buitenkleed op het terras, zo ontstaat er een ‘echte’ zithoek. Deze kleden kunnen tegen een bui en staan echt heel gezellig.
  5. Lichtsnoer: een lichtsnoer zorgt ervoor dat je ’s avonds de donkere hoekjes kunt verlichten, fijn om nóg langer buiten te blijven.
Ik hoop op een mooie zomer. Lekker liggend in het gras, spelende kinderen in de tuin en lange avonden buiten…

Foto’s 1. en 2. Ikea, schets Maison Belle

Deze column is geschreven door Marije Develing voor het ND bijlage Leven Mei 2017. Lees de andere columns ook in de woonblog.

 

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *