Boerderij renovatie

3 oktober 2021 ND column,  Woonblog - Interieurblog,  

Van bouwval tot droomboerderij

Ik hou van de natuur en wij wandelen veel door de Veluwse bossen. Tijdens één van deze wandelingen ontdekten wij een vervallen boerderij aan de rand van een dorp, in een bosrand. Ik vroeg me af: wie zou hier gewoond hebben en waarom staat het er zo vervallen bij? Een artikel over onze boerderij renovatie.

Na een studie communicatie ben ik gaan werken in de financiële wereld. We kochten ons eerste huisje, knapten het op en hebben zo nog een aantal oude huizen verbouwd. Ik werd steeds vaker gevraagd om interieuradvies te geven. Na een aantal jaren werd duidelijk dat ik in mijn werk mijn creativiteit onvoldoende kwijt kon. Ik ben gestart met een studie binnenhuisarchitectuur en werk nu al 12 jaar als zelfstandig interieurontwerper. Ik maak ontwerpen en geef ik interieuradvies bij mensen thuis.

Bouwval

Wij woonden in een oude arbeiderswoning met heerlijke, grote tuin. Het oude huis hadden we omgetoverd tot een sfeervol familiehuis. Plannen om te verhuizen hadden we niet, totdat… ik te horen kreeg dat die boerderij, in het bos te koop kwam. We hadden wel weer zin in een nieuw avontuur!

Het bleek een project met veel historie waar na jaren weer nieuw leven in geblazen werd. Wat een kans: wonen in de natuur en een prachtige woning met karakter, ruimte en veel mogelijkheden. Door de lengte van de langgevel boerderij (wat woonhuis, schuur en stal was) werden het pand gesplitst tot twee woningen. Er werd een compleet renovatieplan gemaakt want het pand was er erg slecht aan toe. Muren moesten opnieuw opgetrokken worden en de oude indeling, zoals vroeger werd weer terug gebracht. Oude elementen zoals de stoere, houten gebinten werden behouden en de stalramen kwamen terug.

woonboerderij maisonbelle

boerderij keuken maisonbelle

 

Boerderij ontwerp

Zo’n eigen project is natuurlijk een droom voor een interieurontwerper. Al mijn ervaring kon ik in dit project gebruiken. De uitvoering werd door een aannemer gedaan. Wij zijn creatief maar zo goed als wij het kunnen bedenken, kunnen wij het zelf niet uitvoeren.

Al mijn ideeën kwamen samen tot een compleet plan voor een ruimtelijke en lichte woonboerderij. Stoere houten details combineerde ik met zwarte deuren en kozijnen in landelijke, Scandinavische stijl. De grote raampartijen geven volledig zicht op de bosrijke omgeving. Beneden ontwierp ik een entree met hoge vide waar je tot in de nok van het huis kunt kijken. Dakramen zorgen voor een zee aan daglicht. Door de grote glasdeuren lopen alle ruimtes in elkaar over. Keuken en woonkamer werden één grote ruimte met verschillende hoeken. Favoriet is de bar aan het keukeneiland, het is een heerlijke plek om te ontbijten, lunchen en na een drukke dag bij te praten.

Beneden kwam een ruime werkkamer met openslaande deuren op de tuin. Ik werk al 12 jaar vanuit huis en vind het heerlijk om contact te hebben met de tuin. Het uitzicht is bijna te mooi om te werken. In de tuin lopen onze krielkippen rond, die soms gezellig naar binnen stappen om op schoot te zitten.

boerderij renovatie maisonbellle

badkamer boerderij

Open nok

De bovenverdieping kreeg een volledige, open nok doordat de zolder is vervallen. Hierdoor kwam de draag constructie in het zicht waar we nu genieten van prachtige, houten balken. Zoals je veel in Scandinavische boerderijen ziet. Grote dakramen zorgen voor veel daglicht en onder de schuine wanden zijn kasten met oude paneeldeuren op maat gemaakt. De verdieping is volledig vernieuwd omdat er op ons gedeelte geen dak meer zat. Met oude bouwmaterialen halen we die sfeer van vroeger weer terug.  De open nok gaf ruimte voor twee slaapzolders in de kamers van de kinderen. Zo hebben ze in eigen kamer een eigen zithoek, werkplek en lopen ze de trap op naar bed. 

Inmiddels is de verbouwing klaar en hebben we de tuin met veranda aangelegd. Het is elke dag genieten om te wonen op zo’n mooie plek. Ik kan wel zeggen dat het voor ons een zeer geslaagd project is.

Wil je meer van Marije haar werk en van de woning zien? Volg dan op Instagram: maisonbelle.nl

Deze column is geschreven voor het ND  Wonen, een bijlage voor oktober woonmaand. 

Foto’s: Topr en Looox Bathrooms. Tekst: Marije Develing

boerderij renovatie ND Wonen

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *