Verhuizen

6 september 2019 Persoonlijk,  Woonblog - Interieurblog,  

Vandaag in de blog een persoonlijk verhaal. Na ruim 12 jaar is er voor ons een nieuwe uitdaging bij gekomen: we gaan verhuizen! De tijd vliegt want dat we zo lang in hetzelfde huis zijn blijven wonen, dat hadden we nooit verwacht. Zonder dat we op zoek waren hebben we een droomhuis gevonden: we zijn klaar voor een nieuw project!

Arbeiderswoning

Ik ben gek op oude huizen, vanwege de historie en ik hou zo van die sfeer. We zijn al jong gestart met het kopen van een eerste eigen woning en zagen telkens weer een nieuw project om aan te pakken. Toen we kinderen kregen ontstond er meer behoefte aan stabiliteit en vonden we dit fijne huis. Deze plek bevalt zo goed dat we er een lange tijd, heerlijk hebben gewoond. Ons huis is een oude arbeiderswoning uit 1918, in landelijke stijl. De heerlijke, grote tuin gaf ons meer buitenruimte dan de oude stadswoning waar we woonden.

De oude arbeiderswijk bestaat uit sfeervolle, twee-onder-één-kap woningen met grote tuinen. Vroeger woonden hier de arbeiders van fabrieken en wasserijen die hun eigen groenten in de tuin verbouwden. Nadat de wijk door jaren verhuur was uitgewoond ontstond er een plan om alles af te breken maar gelukkig kwam er een alternatief. De complete wijk werd gerenoveerd in oude stijl zodat de historie niet verloren gaat en oude huizen werden vernieuwd. De meeste huizen gingen in de verkoop om en werden voorzien van een ruime, nieuwe aanbouw. Wij kochten dit bouwval met prachtig renovatieplan wat 1,5 jaar later als ‘nieuwbouw’ werd opgeleverd. In een leeg huis konden we starten met het creëren van een fijne plek voor ons gezin. We hebben de woning ook van binnen teruggebracht in oude stijl met paneeldeuren, balkenplafond en een landelijke keuken zoals toen. 

verbouwing maisonbelle

Landelijk wonen

Als gezin is het heerlijk om zoveel speelruimte en groen rondom het huis te hebben. Het huis zelf heeft een fijne indeling met boven twee kinderkamers en eigen badkamer. Beneden een mooie woonkamer, ruime keuken en mijn werkkamer met openslaande deuren naar de tuin. Heerlijk om hier elke dag mijn creatieve beroep uit te kunnen voeren. Achter in de aanbouw zit de ouder slaapkamer met eigen badkamer. Dat bevalt ons ontzettend goed met inmiddels twee pubers in huis: we hebben zo elk onze eigen afdeling.

En die tuin, zucht… Ik kan er geen genoeg van krijgen, ik ben gek op landelijk wonen, ik ben in de natuur opgegroeid. Dat gevoel krijg je in deze ruime wijk met veel groen en grote tuinen. We leven van maart tot en met oktober buiten en zelfs met kerst steken we de bbq aan en zitten we lekker met dekentjes bij de haard in de veranda. De buurt is fijn en gezellig en zo mooi geworden nu alle huizen opgeknapt zijn. Het heeft de sfeer van vroeger met luikjes, groene heggen en grind bermen. Het oude deel van de woningen is monumentaal waardoor deze oude stijl zeker behouden blijft. 

arbeiderswoning

Nieuwe uitdaging

En toen… kwam er voor de zomer iets heel bijzonders op ons pad: een nieuwe uitdaging. Wie mij op Instagram volgt ziet dat wij veel wandelen en echte natuur liefhebbers zijn. Het wonen op de Veluwe is zo fijn. Tijdens die wandelingen lopen we vaak in het bos waar op de route een paar vervallen gebouwen staan. Het plekje is idyllisch en we fantaseerden over het opknappen van zo’n oud huis in het bos. Een paar jaar geleden werd ik verliefd op deze plek, zonder te weten wat de plannen waren… En nu krijgen wij de kans om de helft van deze boerderij te kopen en op die droomplek te gaan wonen.

boerderij maisonbelle

woonboerderij renovatie

Oude wasserij

Een nieuwe renovatie staat ons te wachten. Het project is een klein wijkje in de bosrand van 8 woningen: ‘het wasserijcomplex’. De twee oude gebouwen zijn een oude wasserij en bijbehorende boerderij. Deze gebouwen worden volledig gerenoveerd in de oude stijl met de luxe van nu en de sfeer van vroeger. Daarbij worden er nog 4 woningen in de stijl van de wasserij bij gebouwd. De sprengen/ beken die vroeger gebruikt werden voor de wasserij worden hersteld en het bosgebied blijft in stand. Oude bomen, beken en schaapjes in de wei en dat allemaal rondom een heerlijk, ruim huis met grote tuin. Het klinkt bijna als een droom!

De boerderij uit 1840 wordt in tweeën gesplitst want is veel te groot voor één woonhuis. Wij hebben de achterkant met oude stalramen, waar vroeger de koeien hebben gestaan. Hier zie je de voorkant, wat het woonhuis van de boer was. De buitenkant wordt in oude stijl terug gebracht dus dat is geweldig. Aan mij als interieurontwerper de taak om de woning van binnen te ontwerpen en in te richten. Oude balken worden terug geplaatst en de stalramen blijven. En die tuin: een heerlijke ruimte in het bos met grote bomen en veel groen om ons heen. Daar gaan we weer van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar van genieten. Geweldig toch?

woonboerderij ugchelen

Ontwerp buitenzijde: Ares Architecten

oude boerderij

Woonboerderij renoveren

De boerderij heeft veel historie en is van boerderij, camping kantine tot feestlocatie in gebruik geweest. Het is het zo waard om deze plek weer nieuw leven in te blazen! Binnen een paar weken starten we met de renovatie, er moet echt heel veel gebeuren.

Ik ben nu volop bezig met ontwerpen en het uitzoeken van keuken, badkamer en moois om er een droomhuis van te maken. Vind je het leuk om dit te volgen? Op Instagram en in de blog deel ik van alles van dit traject en ik zal regelmatig een update geven. Zo zie je hoe deze bouwval omgetoverd wordt tot mijn droomhuis. En ons eigen huis staat binnenkort te koop op Funda dus wil je naar een groene wijk in Apeldoorn verhuizen, laat het dan weten!!

Wil je meer zien van mijn werk als interieurontwerper en van ons eigen huis? Lees dan één van onderstaande artikelen :

 

Foto’s: Maison Belle – ontwerp boerderij: Ares Architecten

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *