Geef je meubels een verfje!

25 januari 2018 Woonblog - Interieurblog,  

Meubels verven

Meubels verven, ik ben er gek op! Juist de mix van oud en nieuw maakt een interieur persoonlijk. Juist daarom struin ik graag Marktplaats of de kringloopwinkel af, op zoek naar bijzonderen, oude meubels.

Met een laag verf en wat inspanning kun je er zelf een juweeltje van maken. Het lijkt veel werk maar als je weet hoe je te werk moet gaan dan is het echt niet moeilijk. In deze woonblog leg ik uit hoe ik dat doe: meubels verven en opknappen. Handige tips over meubels verven vind je ook op de website van Flexa, waarvan ik de verf heb gebruikt.

Zwarte kast

Toen wij 10 jaar geleden verhuisden van een woning in het centrum naar dit oude huis in een andere wijk, heb ik alle meubels meegenomen. Een prettige manier om eerst eens rustig te wennen aan een huis en te voelen hoe ik het wilde gaan inrichten. Een aantal opgeknapte meubels stonden in het vorige huis mooi maar kwamen hier totaal niet tot hun recht. Dus: alles op Marktplaats en opnieuw beginnen.

Ik vond bij de kringloop een servieskast van notenhout. Hij stond in de hoek en ik kon hem meenemen voor 25 euro omdat niemand hem mooi vond. Eerlijk is eerlijk: hij zag er niet uit maar het model en de maat zag ik wel zitten. Eenmaal thuis ging ik aan de slag met mijn project. De kast is één van de weinige meubelstukken die nog steeds in ons huis staat en krijgt soms een nieuwe kleur. Een aantal jaren was de kast grijs, een zachte klei kleur die goed kleurde in het interieur. Nadat mijn oog steeds weer viel op zwarte kasten ging ik om: ik schilderde de kast in mat zwart en hij is weer als nieuw!  Ik vind hem echt geweldig mooi geworden. Het zwart maakt de kast klassiek en stoer tegelijk. Mooi bij ons lichte interieur en bij de zwarte schuifdeuren.

meubels verven blog

Woonblog

Het opknappen van zo’n kast is helemaal niet moeilijk, je hebt er wat tijd, geduld en lef voor nodig. Als je eenmaal begint en je ziet het mooier worden, ben je niet meer te stoppen! Pas op: het is verslavend… 😉

meubels verven blog

Voorbereiding 

Wat heb je nodig? Ontvetter, schuurpapier, verf, kwast, roller, schroevendraaier en oude kranten of een stuk plastic.

  • Schuur de meubels
  • Haal onderdelen zoals deuren en laden uit de kast, zo zijn ze beter te schuren en schilderen.
  • Daarna goed stofvrij maken en ontvetten. Als er meubelwas op de meubels zit, met een speciaal product verwijderen. Dit is te koop bij de verfspeciaalzaak. Na het verwijderen van de was pas gaan schuren.

Stappenplan meubels verven

  • Breng de eerste laag grondverf aan voor goede hechting. (Let erop dat je bij acrylverf ook acryl grondverf gebruikt en bij terpentineverf (aclydverf) ook de juiste grondverf.) Je ziet op de foto’s grijze grondverf maar je kunt grondverf ook op kleur laten mengen.
  • Na het drogen licht opschuren en ontvetten en dan afwerken met één of meer lagen aflak verf.
  • Als de verf goed gedroogd is kan je de randen opschuren voor een stoere, doorleefde look. Of met iets scherps bewerken net hoe ‘oud’ je het wil hebben. Experimenteer er rustig op los, wees niet bang, gewoon doen!
  • Daarna zet je alle onderdelen weer in elkaar. Missende sleutels of scharnieren haal ik bij de plaatselijke speciaalzaak in ijzerwaren, zij hebben handige tips hoe ik dat er op zet.

Styling

  • Knoppen en handgreepjes bepalen voor een groot deel de uitstraling van je meubelstuk. Ik koos voor oude knoppen met een warme goud glans.
  • Dan kan het stylen gaan beginnen. Zet je mooiste spullen achter de glazen deurtjes en berg de rest op in het gesloten deel.
  • Onze kast werd een ‘pronkkast’ voor mijn mooiste servies, verzameling oude camera’s en meer schatten. Door het in de kast te zetten blijft het interieur rustig en krijgt alles een mooie plek in huis.

kast verven tips

meubels opknappen blog

interieur styling

Gebruik voor het mooiste effect matte verf, ik gebruik graag de matte lakken van Flexa. (de schuifdeuren zijn daar trouwens ook mee geschilderd) Een groot voordeel van acryl- /waterbasis-verf is: geen verf geur, snel drogend en in veel kleuren verkrijgbaar. Zit je kleur er niet tussen dan kan het zo gemengd worden in de mengmachine.

Ik hoop je te hebben geinspireerd en wens je veel succes als je zelf aan de slag gaat. Ik ben heel benieuwd wat je van mijn ‘nieuwe,’ zwarte kast vindt. Laat je reactie achter onder de post.

Meer woon-inspiratie vind je in de blog en op mijn Instagram, enjoy!

Foto’s: Maison Belle
Een samenwerking met Flexa

Blijven lezen?