Zwarte vakkenkast

5 september 2020 D.I.Y. Zelfmakers,  Woonblog - Interieurblog,  

Zwarte vakkenkast

Een vakkenkast is altijd een goed idee! Ideaal voor opbergruimte en de open vakken geven de mogelijkheid om heerlijk mee te stylen. Op deze manier kan je persoonlijke items een prominente plek geven zonder dat het te druk en onrustig wordt. Een zwarte vakkenkast stond dan ook al jaren op mijn eigen wensenlijstje.

Meubels uitzoeken

Meubels uitzoeken, ik ben er gek op. Tijdens mijn interieur adviezen ga ik regelmatig op inkoop, ik ga dan zelf of samen met de klant de meubels uitzoeken. Maar voor ons eigen huis ben ik daar nog wat eigenwijzer in. Wij hebben de meeste meubels van het vorige huis meegenomen naar de boerderij. Omdat ze nog mooi waren maar ook omdat ik rustig de tijd wilde nemen om alles een plek te geven. Onze oude buffetkast kwam in het nieuwe huis niet goed tot haar recht dus ik ging op zoek naar een zwarte vakkenkast of een zwart/ witte variant.

Sommige van jullie weten dat ik een aantal jaren geleden een loods had waar ik oude meubels verkocht. Ik ging op zoek naar vintage items die ik herstelde, schilderde en re-stylde. Na een paar jaar werd de loods afgebroken en was ik al het geklus zat dus ben ik ermee gestopt. Maar voor projecten en voor ons eigen interieur struin ik nog steeds graag bij Kringloopwinkels of op Marktplaats op zoek naar bijzondere items. Zo ook de oude buffetkast die ik helemaal heb opgeknapt; je leest er over in deze blog. Kortom ik ging op zoek naar een andere kast dus het struinen kon beginnen.

Na een aantal weken kwam ik op Marktplaats een tweedehands vakkenkast tegen. De eigenaren gingen verhuizen en gaven aan dat de kast van massief hout en van goede kwaliteit was. Ik liet de kast door een koerier ophalen omdat deze te groot was voor onze auto en niet in de buurt stond. Ideaal trouwens dat dit tegenwoordig kan, via Marktplaats worden koeriers aangeboden en kan je voor een keurige prijs je meubels laten bezorgen. Ongezien iets kopen vond ik spannend maar ik wilde de kast toch opknappen dus ik waagde de gok.

vakkenkast marktplaats

Kast opknappen

Na een paar dagen kwam de vakkenkast binnen, hij zag er keurig uit zoals de verkoper gemeld had. Het kast opknappen kon beginnen: ik verwijderde de handgrepen van de deuren en ben gestart met ‘slopen’. De vakken vond ik te klein en de indeling niet speels genoeg. Dus met wat geweld heb ik een plank verwijderd waardoor er in het midden een groter vak ontstond. Daarna heb ik de beschadigingen hersteld: geschuurd en geplamuurd. De scharnieren van de deurtjes heb ik verwijderd en nieuwe geplaatst.

meubels opknappen blog

Daarna heb ik de kast een nieuwe laag verf gegeven, de vakken bleven wit en de deurtjes werden mat zwart voor een stoer contrast. Doordat het onderste gedeelte nu donker is geworden, past de vakkenkast perfect bij de keuken zoals ik het in gedachten had. De zwarte deuren heb ik de dag later nog een tweede keer gelakt voor een goede dekking en bescherming. Als laatste heb ik een ‘push to open’ drukbeslag van Ikea achter de deurtjes gezet, nu druk je ze open zonder handgreep.

Tip: door kleuren en materialen in het interieur te herhalen ontstaat er eenheid en rust.

vakkenkast

woonblog vakkenkast

Interieur styling

Na het opknappen kon de interieur styling beginnen. Ik heb een verzameling oude foto camera’s en bijzondere items die ik pronkplek wilde geven. Hierbij heb ik mijn houten vogels van Normann Copenhagen toegevoegd en een aantal mooie boeken. Het groen van de planten maakt de kast wat levendiger en het Fatboy lampje zorgt voor licht.  Nu wil ik nog op zoek naar een spotje of led-strip om het grootste vak mee uit te lichten. Ik ga nog eens broeden op een goed plan om dit uit te voeren. Mocht je een goede tip hebben dan hoor ik het graag!

woonboerderij

meubels opknappen

Ik ben ontzettend blij met het resultaat, de kast heeft een luxe uitstraling gekregen en staat prachtig in de boerderij. Heerlijk vind ik het om op deze manier ons interieur eens te veranderen. De vakken lenen zich ervoor om te wisselen in styling dus ik ben voorlopig weer even zoet… Wat vinden jullie van het resultaat? Ik hoop je te hebben geïnspireerd. Laat een reactie achter in de blog of via Social Media, dat vind ik leuk!

Meer interieur inspiratie en interieur tips vind je in de blog.  En ik help je natuurlijk graag met interieuradvies als je er zelf niet uitkomt.

 

Producten:

Foto’s en uitvoering: © Maison Belle

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *