Japandi interieur

15 juli 2023 Woonblog - Interieurblog,  

Japandi interieur

De Japandi interieurstijl is op het moment razend populair. Een relatief nieuwe trend die zicht nog steeds verder door ontwikkeld. Het is de perfecte mix tussen de minimalistische Scandinavische stijl en het Japanse gevoel. Japan en Scandinavië zijn hot! en beide toonaangevend vanwege de manier van leven en de prachtige interieurs. Deze Japandi stijl staat bekend om de harmonieuze combinatie van: organische vormen, aardse kleuren en natuurlijke materialen, waardoor een ontspannen en rustige sfeer wordt gecreëerd in de interieurs.

japandi blog

koffietafel styling japandi

japandi interieur kleuren

Kenmerken van Japandi interieur

De Japandi-stijl combineert de eenvoudige elegantie van de Japanse esthetiek met de functionaliteit en gezelligheid van de Scandinavische stijl. De nadruk ligt hier op minimalisme, maar is toch warm en uitnodigend met een focus op comfort en rust. ‘Wabi-sabi’ is een Japanse uitdrukking: Wabi staat voor soberheid en eenvoud. Sabi is zoiets als ‘schoonheid door het verstrijken van de tijd’: het gaat over wat mooi is, om objecten en kunst. Voor het interieur betekent dit: mooie dingen combineren en imperfecties zoals gescheurd hout en geleefde materialen horen daar echt bij, net als handgemaakt aardewerk.

Het verschil bij een Japans of Scandinavisch interieur zit hem ook in kleurgebruik. Een Japans kleurenpalet typeert zich door donkerdere, aardse tinten die hun oorsprong in de natuur vinden terwijl de kleuren in een Scandinavisch huis over het algemeen lichter en frisser zijn.

Kenmerken van de Japandi interieur stijl:

  1. Natuurlijke materialen: één van de belangrijkste kenmerken van de Japandi-stijl is het gebruik van natuurlijke materialen zoals: hout, bamboe, rotan en linnen. Deze materialen zijn duurzaam, tijdloos en zorgen voor een gevoel van warmte en verbondenheid met de natuur.
  2. Aardse kleuren: in een Japandi interieur worden warme, aardse kleuren gebruikt zoals: beige, bruin, wit en greige. Deze kleuren zorgen voor een rustige en ontspannen sfeer en passen perfect bij de natuurlijke materialen die worden gebruikt. Zwarte accenten geven het interieur extra kracht.
  3. Simpele vormen: de Japandi-stijl is sterk geïnspireerd door de Japanse esthetiek, die zich kenmerkt door eenvoudige, minimalistische vormen en lijnen. In een Japandi interieur worden meubels en accessoires dan ook gekenmerkt door organische kiezelachtige vormen en het gebruik van zachte stoffen met structuur.
  4. Minimalisme: de Japandi-stijl draait om minimalisme. De interieurs zijn sober en een aantal mooie items krijgen de aandacht. Een aantal mooie, grote meubels zorgen voor een goede basis. Een open kast biedt ruimte een aan paar mooie items die de sfeer bepalen.
  5. Functioneel design: net als in de Scandinavische stijl, speelt functioneel design een grote rol in een Japandi interieur. Meubels zijn ontworpen om functioneel te zijn en worden vaak voorzien van slimme opbergoplossingen.

japandi interieur woonblog

japandi interieur styling

5 Japandi interieur tips

Als je op zoek bent naar een rustige, gezellige en minimalistische interieurstijl: dan is Japandi echt iets voor jou. Er zijn een aantal manieren waarop je deze stijl in je interieur kunt toepassen.

  1. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, linnen, wol en rotan om deze warme en organische sfeer te creëren. Natuursteen zoals travertin als tafelblad of een mooi plateau van natuursteen sluit hier prachtig op aan.
  2. Kies voor aardse kleuren en combineer: beige, bruin en greige om deze rustige en ontspannen sfeer te creëren. Je kunt als basis ook een mooi behang kiezen waar deze kleuren en uitstraling in terug komen. Door één muur te behangen heb je snel een groots effect!
  3. Ga voor minimalistische meubels met strakke lijnen en een simpele vormgeving. Denk hierbij aan lage banken, eenvoudige stoelen en tafels en zwevende kasten. Bovendien zijn deze meubels tijdloos waardoor je ze mooi kunt stylen in je eigen thema. Ook staan ronde vormen hier heel mooi bij; dit verzacht het interieur. Sluit een bank af met een ronde hoek of kies voor een ronde eettafel.
  4. Warmte haal je in huis met verschillende tinten hout en diverse bruin tinten in stoffen van meubels en kussens op de bank. Zo wordt het niet steriel. Ook de verouderde items zoals houten schalen, een ruw tafelblad of oude kruiken als vaas zorgen ervoor dat de ‘Wabi Sabi’ voelbaar is en je huis geen showroom lijkt.
  5. Een open kast of planken aan de muur bieden ruimte om je mooiste decoraties tentoon te stellen. Werk met boeken en mooie, persoonlijke items en maak van deze wand een ware eyecatcher. Doordat je dit bij elkaar zet (groepeert) oogt het toch niet rommelig.

japandi materialen interieur

Foto links boven: behangen van Arte, onder: kast van Ethnicraft, overig geen producten bekend: inspiratie.

kast styling japandi

In een Japandi interieur zullen veel mensen zich thuisvoelen en genieten van de warmte en rust die deze interieurstijl geeft. Meer inspiratie vind je in de Maison Belle blog of neem een kijkje in onze gerealiseerde projecten.

Ben jij op zoek naar een luxe zakelijk interieuradvies of een interieurontwerp voor luxe interieur? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

marije develing handtek

Foto’s met dank aan: Arte, Ethnicraft en sfeerbeelden van: Kaboompics


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *