Verlichting tips

22 oktober 2015 Interieur trends,  Verlichting,  Woonblog - Interieurblog,  

Herfst in huis

De herfst is begonnen, het wordt al frisser en we brengen meer tijd binnen door. Dit is dé periode van het jaar dat ik veel vragen krijg over mooie verlichting in huis. Waarom blijven die hoeken zo donker? Welk model lamp of welke design lamp past het beste bij mijn interieur of het lukt me niet om mijn huis fijn te verlichten.

Doordat de dagen korter en donkerder worden, is de verlichting in huis nu extra belangrijk. Om je dagelijkse bezigheden uit te voeren, maar ook voor de sfeer.

Mijn advies is: maak een verlichtingsplan. Met een goed lichtplan bepaal je zelf wat dat moment van de dag nodig heeft. Er wordt vaak een mooie lamp gekocht, opgehangen en neergezet: klaar. En dat werkt niet. Door te spelen met licht wordt je juist zo gezellig en comfortabel maar hoe doe je dat?

Soorten verlichting

Verlichting wordt verdeeld in 3 groepen:

  1. Basisverlichting hangt op centrale punten in een ruimte. Zoals de lamp boven eettafel of een plafonnière in de hal. Basisverlichting geeft een gelijkmatig en praktisch licht.
  2. Sfeerverlichting brengt de gezelligheid en sfeer in huis. Zoals een lamp op een tafeltje, in een donkere hoek van de woonkamer.
  3. Functionele verlichting geeft gericht licht op plekken waar extra licht nodig is. Denk hierbij aan een leeslamp in de zithoek of verlichting boven de tafel of werkblad in de keuken.

Lichtplan maken

Je begint met de kamer inrichten, heb je de beste indeling gevonden? Dan kan je verlichting gaan indelen. Maak dan een plattegrond van de ruimte en geef aan waar er welk type verlichting nodig is. Als je al deze type verlichting in huis hebt kan je spelen met de sfeer.  Alle verlichting hoeft namelijk niet altijd aan, afhankelijk van de gewenste sfeer, kunnen de delen van de kamer verlicht worden.

Heb je bedacht waar de lampen moeten komen, staan of moeten komen te hangen? Kijk dan kritisch naar de aansluitpunten en of daar aanpassingen voor moeten worden gedaan.Dimmers zijn een mooie oplossing om het licht af te stellen. De lamp boven de eethoek kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een gezellig diner of bij de lampen in de zithoek.

Ga bij het inrichten op zoek naar je eigen interieur-stijl. Gebruik dit voor de meubels maar ook bij het uitzoeken van lampen. Er ontstaat een eenheid in je interieur als de stijl in vormen, kleuren en materialen bij elkaar passen. Kom je hier zelf niet uit? Vraag dan hulp van een specialist. Wil je een van onze verlichtingsplannen bekijken? Bekijk dan een interieurontwerp in ons portfolio met  lichtplan. 

Geniet van deze knusse periode!

handtekening-marije-maisonbelle

Wooncolumn voor het ND Oktober 2015: Sfeervol en functioneel licht. Foto: Dutchbone Pat Vloerlamp

wooncolumn-ND-MaisonBelle-okt15

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *