Duurzaam interieur

4 december 2018 Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Duurzaam  interieur inrichten 

Steeds belangrijker worden duurzaam geproduceerde producten; ook voor het interieur. We krijgen als consument steeds meer interesse hoe iets gemaakt wordt en of dat wel verantwoord is. Een goede ontwikkeling, ook producenten worden hierdoor aan het denken gezet. Hergebruik, betere materialen en vriendelijke oplossingen worden ingezet voor nieuwe, duurzame producten. 

Maar hoe kies je nu voor een duurzaam interieur de juiste producten? Ik heb er een aantal opgezocht die je met een gerust hart in huis kunt halen.

 

Duurzame raambekleding

Luxaflex heeft bamboe toegevoegd aan de nieuwe collectie Duette Shades. De duurzame stof bestaat uit 25 procent bamboe/ natuurlijke vezels. Een groot voordeel van bamboe is dat het in de zomer warmte weert en in de winter isolerend werkt. Twee vliegen in één klap!

Bamboe is een sterke en duurzame grondstof. De plant heeft alleen zonlicht en regenwater nodig heeft om zeer snel te groeien. Dat spaart andere grondstoffen zoals katoen en houtvezel. Dat maakt bamboe het ideale alternatief voor steeds schaarser tropisch hardhout. Ook is bamboe goed voor het klimaat; het absorbeert veel koolstofdioxide (broeikasgas) en produceert 25 tot 30 procent meer zuurstof dan bomen.

Een goede reden om te kiezen voor deze stof en bovendien staat het ook nog eens prachtig voor je ramen

 

duurzaam interieur gordijnen raambekleding

 

Milieuvriendelijk behang

Wist je dat vliesbehang een duurzame vervanger is van klassiek behang? Dit behang heeft een onderlaag van vlies en een toplaag van vlies, papier of vinyl. Je brengt het aan door de wand in te lijmen en het behang er tegen aan plakt. Vliesbehang bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu en is biologisch afbreekbaar. Een milieuvriendelijke keuze dus. Ook vliesbehang is goed te gebruiken als basis om de muren daarna te schilderen. Dit behang is in heel veel verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar dus voor elk interieur is er wel een passend behang te vinden.

Ik gebruikte vliesbehang voor het eerst op mijn thuis-werkplek. Het blijft een leuke manier om een wand snel en makkelijk een andere uitstraling te geven. 

 

duurzaam interieur behang natuurlijk

 

Verantwoorde vloer 

Marmoleum is uitgeroepen tot duurzaamste vloerbedekking van de wereld. Marmoleum is zeer slijtvast en kent een lange levensduur. Het is de eerste CO2 neutrale vloer en wordt gemaakt van natuurproducten als lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Dat zorgt voor een duurzame en comfortabele basis voor je huis of kantoor. Nu denk je misschien dat Marmoleum helemaal niet jouw stijl is? Het is te koop in tientallen verschillende kleuren en motieven en je kunt er zelfs je eigen patroon mee maken. Wat dacht je van de uitstraling van natuurlijk hout of een stoere betonlook?

 

duurzaam interieur vloerkleed

 

Recycling vloerkleden

Ook in tapijt en vloerkleden wordt gebruik gemaakt via duurzame processen. Bij DESSO worden producten zó gemaakt en ontworpen dat ze teruggenomen en veilig gerecycled kunnen worden. De DESSO Denim collectie is gemaakt van gerecyclede garens. Deze zijn afkomstig van onder andere oude visnetten die zijn terug gewonnen uit de oceaan. Duurzaam, sterk en prachtig om te zien met de doorleefde uitstraling!

Ik hoop je met deze blog te hebben geïnspireerd om te kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke materialen. Heb jij nog goede tips? Deel ze in je reactie! En hier lees je verder over het inrichten van je woning. 

 

Deze column is geschreven voor het ND leven november 2018.

In samenwerking met/ beeld van: Desso Denim vloerkleed  Luxaflex Duette shades badkamer – Eijffinger natural behang

 

duurzaam interieur tips blog

 

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *