Interieurtrends 2019

15 oktober 2018 Woon collecties,  Woonblog - Interieurblog,  

Met de start van de herfst is de interieurwereld al volop bezig met de interieurtrends voor het jaar 2019. De nieuwe kleuren worden bepaald, stoffen en materialen die ons huis het nieuwe jaar gezellig gaan maken. Ik  zet de vier belangrijkste interieur trends op een rij.

   kleurenpalet 2019 interieur

interieurtrens 2019

Kleur van het jaar 2019: Spiced Honey van Flexa 

1. Kleur interieurtrends

De kleuren voor 2019 worden warm en opgewekt. ‘Nieuwe energie’ en ‘optimisme’, daar hebben we behoefte aan. Dat zegt de grootste verffabrikant Akzo Nobel, die structureel onderzoek doet naar maatschappelijke, economische en designtrends.

Deze twee kernbegrippen worden vertaald in rijke en warme trendkleuren. Denk aan okergeel, aubergine, paars, terracotta en dieprood. Bruin wordt het nieuwe zwart, het zorgt voor contrast, maar ook voor die warmte in het interieur.

Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeur, maar soms is er even tijd voor nodig om aan nieuwe kleuren te wennen. Een voorbeeld is de kleur okergeel, die langzaam de mode -en interieurtrends wist binnen te dringen. Inmiddels zijn we helemaal gewend en kunnen we de warmte van het geel echt waarderen.

De trendkleuren komen terug in meubels, gekleurd glaswerk, servies, behang en schemerlampen. De nieuwe led lampen worden aangenaam warm van kleur, ze kunnen zelfs zacht kaarslicht nabootsen. Een prettige aanvulling voor je interieur.

Tip: Deze warme kleuren zijn in huis prima toe te voegen tijdens de herfst en winter, maar ook in het voorjaar en de zomer. Combineer ze tijdens de koude maanden met een donkere tegenhanger en in het voorjaar en de zomer met meer wit.

marmer tafelblad

Bijzettafel met blad van marmer: ‘Boss side table’ van Dutchbone

2. Inrichten met chique materialen

Nu de economie weer volop draait, lijkt de tijd van soberheid voorbij. Marmer, fluweel en rijke materialen uit de jaren zestig en zeventig komen na lange tijd weer terug in de interieurtrends. Veel vormen en materialen uit die periode komen weer terug. Nieuw gemaakt of gerecycled. Vintage winkels zijn razend populair en selecteren meubels uit deze tijd. Dat is weer een mooie manier om te recyclen.

Tip: Verrassend is dat deze trend op eigen wijze te combineren is met je eigen stijl. Gebruik fluweel in een paar nieuwe kussens of kies een fauteuil in fluweel. Voeg daar een tafeltje met marmeren blad aan toe. Een paar elementen in deze stijl zorgen voor een groots effect in huis.

Het ‘nieuwe’ keramiek en servies is geïnspireerd op de jaren zeventig. Borden, vazen en schalen zijn prachtig te etaleren in de keuken of in open kasten. Een kop koffie of het avondeten smaakt hiermee extra lekker. Om meer van het eten en drinken te genieten worden de salontafels weer groter. Dit meubelstuk zal een grotere rol in de woonkamer gaan spelen. Bovendien leent zo’n tafel zich voor mooie decoraties. Tafels van marmer of notenhout zijn helemaal 2019.

Denk bij materialen niet alleen aan meubels maar ook aan kamerplanten. Planten met bijzondere vormen, patronen en zachte bladeren horen er helemaal bij.

rond vloerkleed

Rond vloerkleed: Pix carpet van Dutchbone

3. Rondingen in je interieur

Ronde vormen verzachten je interieur. Rondingen worden verwerkt in meubels, bogen in huis en ronde spiegels. Het is weer zo’n voorbeeld waar we even aan moeten wennen. Langzaam worden rechte lijnen niet meer standaard. Ronde vormen zien we steeds meer in badkamers en keukens. In de sanitair branche zijn ronde spiegels, ronde wasbakken en ronde ligbaden niet aan te slepen. Maar ook een ronde tafel, fauteuils met ronde leuningen of een ronde vloerkleden doen het goed.

Tip: Vind je het lastig om ronde vormen toe te voegen? Rond en recht zijn goed te mixen, probeer af en toe eens een rechte vorm voor rond te vervangen en je voelt gelijk het verschil.

persoonlijk interieur

Kleurinspiratie: Love palette van Flexa Color Futures/ Akzo Nobel

4. Persoonlijk interieur

In het interieur draait het niet alleen om voorgeschreven regels en vastgestelde trends.Persoonlijkheid is steeds belangrijker. Niemand wil zijn huis precies zo hebben ingericht als alle andere mensen in de straat. We willen laten zien wie we zijn en hoe we leven. Bovendien zijn we nieuwsgierig om te weten wie er achter een product of merk zit. Verantwoord produceren, duurzaamheid en een goed verhaal zijn belangrijk. Hiermee dragen producenten hun steentje bij aan een betere wereld en aan mooie interieurs.

Tip: Onmisbaar voor het samenstellen van een persoonlijk interieur is het leren kennen van je eigen woonstijl. Dat past niet altijd in een hokje maar soms is het een mix. Gebruik jouw stijl als basis voor je interieur en voeg er zo nu en dan iets nieuws uit de woontrends toe. Juist oude boeken, foto’s van belangrijke momenten en persoonlijke spullen zorgen voor de persoonlijke touch.

Tot slot: wees jezelf en eigenwijs. Mix klassiek met industrieel en je zult zien dat het kan. Ook patronen in stoffen zijn ontzettend leuk om je eigen stempel mee te zetten. Ga je voor bloemen, strepen of een dierenprint? Het kan apart maar ook samen, probeer het uit en bekijk het resultaat. Word je er te onrustig van, haal dan wat weg tot het mooiste over blijft. Het gaat erom dat je je fijn voelt in je eigen huis en dat er een interieur ontstaat waar je blij van wordt.

Meer interieur-inspiratie en de nieuwste interieurtrends vind je in de blog.

Deze column is geschreven voor het ND bijlage Leven – oktober woonmaand 2018

Foto’s met dank aan: 1. 2. 5.  Flexa 2. en 3.  Dutchbone

interieurtrends 2019

Blijven lezen?

2 reacties op Interieurtrends 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *