Warmte in huis met verlichting

2 februari 2019 Interieurontwerp,  Verlichting,  Woonblog - Interieurblog,  

Meer sfeer in huis met warm licht

Juist tijdens de koude winterdagen hebben we extra behoefte aan warmte en gezelligheid in huis. Daarbij speelt verlichting een grote rol. Met het juiste licht kan je het thuis zo gezellig maken! Vaak ontstaat een interieur doordat er in de loop van de jaren meubels en lampen zijn verzameld wat een plek heeft gekregen. Niks mis mee natuurlijk maar hierdoor zie je soms ook niet meer waardoor het niet gezellig in huis is.

verlichting tips

Verlichting interieur tips

Kijk eens kritisch naar je interieur, waar ben je blij mee en wat niet? Ben je hier zelf helemaal niet goed in, vraag dan eens een vriendin om mee te kijken. In een gemiddeld huishouden staan veel te weinig lampen waardoor het praktisch maar niet gezellig verlicht wordt. Juist door veel verschillende lampen op te hangen en neer te zetten wordt het veel gezelliger. Natuurlijk hoeft niet altijd alles aan te staan maar er zijn momenten dat je in een bepaalde hoek gewoon wat extra verlichting nodig hebt. Ook is een ratjetoe aan lampen vaak hetgeen wat het rommelig maakt. Maak een goed plan en kies voor eenheid. Dat kan ook heel tijdloos zodat het niet vaak hoeft te veranderen. Belangrijk is om te kijken waar je verlichting mist of nodig hebt.

  • Je kunt een schets maken van de ruimte en daarop aangeven waar je verlichting mist. Zo maak je zelf een lichtplan. In deze blog lees je hier meer over.
  • Kies voor lampen in dezelfde stijl. Bijvoorbeeld dezelfde kleur lampenkappen op een staande l amp en een hanglamp. Die zijn eenvoudig te vervangen. Of lampenvoeten in dezelfde kleur.
  • Dan is de lamp zelf die je erin draait belangrijk. Hierin kan je kiezen van warm tot koel en van zacht tot fel licht. Dimmers zijn ideaal om het licht aan het moment aan te passen.

verlichting uitzoeken

Losse peertjes

Helemaal hip zijn losse peertjes boven tafel, de keuken of als hanglampje naast het bed. Dat oogt als een ouderwetse gloeilamp aan een stoere pendel. Vaak worden hiervoor ‘kooldraad’ led-lampen gebruikt, die geven prachtig, warm licht. Het brengt sfeer en gezelligheid in huis en bespaart energie. Veel led verlichting kan gedimd worden waardoor je de verlichting aan kan passen aan het moment. Werklicht als je dat nodig hebt en warm kaarslicht voor een knusse avond.

warm licht

Lampen uitzoeken

De losse lampen zijn in heel veel verschillende modellen te koop. Van druppel tot diamant in verschillende maten. Zo creëer je je eigen, originele verlichting in huis. De uitstraling van de lamp kan je zelf kiezen, net als hoeveel je er bij elkaar hangt. Je koopt tegenwoordig pendels waar je wel 5 lampen in kunt hangen of hangt ze aan een industriële buis boven tafel. Zelfs de snoeren mogen gezien worden en mogen zonder plakstrips los over het plafond hangen.

Smart verlichting

Met een Smart verlichting systeem zijn de lampen van afstand te bedienen, te dimmen of van kleur te veranderen. Zo kan je als je weg bent de lampen aanzetten om de kans op inbraak te verminderen. Maar ook ’s avonds met een wijntje in de ene hand en de smartphone in je andere hand het licht dimmen zonder dat je van de bank af hoeft te komen. Handig!

Meer leuke wooninspiratie en verlichting tips vind je in de blog. Ik wens je een mooi en opgeruimd nieuwjaar!

Deze column is geschreven voor het ND leven januari 2019.

Beeld met dank aan: Calex Nederlands design #nospon, schets: Maison Belle 

 

warm licht column blog

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *