Zwarte keuken kiezen

30 maart 2021 Binnenkijken,  Keuken,  Woonblog - Interieurblog,  

Zwarte keuken

Toen wij onze oude boerderij kochten was direct duidelijk dat we het hele huis moesten/ mochten renoveren. Het was compleet vervallen, op ons deel was het dak voor een groot deel ingestort en de binnenkant was volledig uitgewoond. (Je ziet hier hoe de boerderij was toen we het kochten.) We vonden de boerderij én de plek prachtig met als voordeel dat ik het hele interieur zelf kon ontwerpen.  De boerderij werd grotendeels nieuw opgebouwd met behoud van oude elementen. Dus de sfeer van vroeger met comfort van nu. Zo werd het een gezellige, stoere boerderij woning. Over één ding was ik snel uit: ik wilde een zwarte keuken met keuken eiland en een kleine bar. Mooi als modern accent en ik hou van zwart in combinatie van natuurlijke materialen als hout, linnen en beton.

Er komen regelmatig vragen over onze zwarte keuken dat ik er een blogpost aan besteed. Ik probeer zoveel mogelijk vragen te behandelen en zet er links bij om door te klikken naar de producten.

stalraam keuken

 

Interieur ontwerp

De complete indeling werd omgegooid in mijn interieur ontwerp waardoor de keuken aan de voorkant van de boerderij kwam. Hier zitten aan onze kant die speelse stalraampjes. Dit deel was de schuur waar de koeien stonden: het leek mij prachtig om vanuit de keuken het bos in te kijken. Tussen de twee stalramen kwam de kookplaat met afzuigkap in een strakke koof. Ik koos bewust een ingebouwde afzuigkap die naar buiten afzuigt, in praktijk werkt dit toch het best. Omdat de woonkamer en keuken één grote ruimte is, is het belangrijk dat etensgeuren zo snel mogelijk weg zijn. Het keuken eiland werd tussen de houten gebinten gepland met een plek voor twee aan de bar. Bewust zodat we niet met ons vieren aan de bar gaan eten maar gezellig kunt aanschuiven voor koffie, ontbijt of om bij te praten tijdens het koken. (de favoriete plek van onze kinderen) Samen eten doen we aan de lange eettafel, waar ik al eerder een blog over schreef. Die staat iets verderop in de ruimte dus zo hebben we meerdere hoekjes om te zitten.

keuken ontwerp maisonbelle

Dit ontwerp maakte ik voor onze keuken

Zwarte keuken kiezen

Als interieurontwerper was ik betrokken bij  een grote verbouwing van Middelkoop Keukens in Culemborg. Het is na een grondige verbouwing een prachtige zaak geworden met mooie keukens, badkamers en vloeren. Heerlijk om inspiratie op te doen maar zij staan ook bekend om hun goede werk en service. Samen met Middelkoop zijn wij gestart met het uitwerken van mijn ontwerp en zijn we tot de beste indeling gekomen. Als interieurontwerper ben je natuurlijk extra kritisch op materialen en uitstraling.

De zwarte keuken fronten zijn van kunststof met een houtnerf: het oogt als eiken maar is sterker en praktisch. Om de keuken zijn ‘stollen’ gemaakt van mdf, die wit zijn gesaust. Dit zijn de randen om de keuken heen. Ik heb ze bewust wit gelaten om ervoor te zorgen dat de keuken niet te donker werd.

Het keukenblad is van keramiek en heeft een mooie, warme betonlook. Dit is eigenlijk hetzelfde materiaal als een tegel maar dan heel groot, op maat gemaakt. Dit materiaal is zo sterk dat je er hete pannen op kunt zetten en er geen vlekken in trekken. Ik kan na een aantal maanden gebruik zeggen dat het enorm goed bevalt. Geen vlekken of krassen, wat een verschil met mijn vorige keukenblad waar je alles op zag!

In de indeling aan de wand hebben we gewerkt met veel laden: mooi voor de lijnen maar ook enorm praktisch. Hier staat servies, de pannen, schalen en voorraad. Voordeel van laden is dat alles netter en overzichtelijker opgeborgen is.

De wanden zijn gestuct en geschilderd, achter de kookplaat heb ik een vernis gebruikt om het goed schoon te kunnen maken. Na een paar maanden is het nog heel netjes dus het werkt goed.

zwarte keuken

 

Keuken apparatuur

Doordat ik veel in de keukenbranche werk hoor ik veel over nieuwe apparatuur. Wij hebben gekozen voor Miele apparatuur: een investering maar zo fijn! Vooral de Miele combi stoomoven, dat is een combinatie van normale oven met een stoomoven. Hier kan je complete maaltijden in bereiden, door het stoom blijven meer vitamines en mineralen in het eten en de smaak is fantastisch! Denk aan: aardappels met groenten, krokant en niet droog maar ook vlees wat je na het aanbraden helemaal perfect mals krijgt.

Het inductie koken was even wennen, we kookten al jaren op gas. Je moet er even handig mee worden: langzaam op temperatuur laten komen en goede pannen gebruiken. Inmiddels ben ik er aan gewend en het bevalt goed. Een groot voordeel vind ik het schoonmaken van de plaat: dat is zo gedaan. Ook de grillplaat gebruiken we wekelijks voor vlees waardoor koekenpannen bijna overbodig zijn.

De koelkast zit onder de oven en de vriezer met 3 laden is weggewerkt in het eiland. Ook de vaatwasser zit in het eiland, handig naast de wasbak zodat ik kan afspoelen en inruimen. De Quooker Flex had ik in het vorige huis pas aangeschaft en is precies zo’n apparaat waar je niet meer zonder wil. Ideaal om kokend water bij de hand te hebben voor: thee en tijdens het koken. Dit model heeft een boiler waardoor er altijd direct heet water beschikbaar is.

zwarte keuken maisonbelle

betonlook keukenblad

 

Keuken styling

Voor de bar heb ik bij Loods 5 twee barkrukken van het Deense merk: Hay gekocht, ik ben gek op Scandinavisch design, wat je ook terug ziet in ons interieur. Ik ben een paar keer in de Hay Store in Kopenhagen geweest, daar wil ik mijn hele huis wel mee vullen!

Het stylen van de keuken is iets wat ik in mijn werk veel doe. Dat betekent niet dat ik het thuis elke week verander maar er staat altijd wel wat moois. Op het keuken eiland staat altijd een mooie plant of grote bos bloemen van het seizoen. Op die manier is de keuken niet zo clean en oogt het extra gezellig om hier te gaan zitten. Ook houten broodplanken en servies voegen warmte en gezelligheid toe. Servies vind ik leuk om te mixen, zo koop ik regelmatig mokje of schaaltjes bij voor een mooie combinatie. Zonde om in de kast te zetten dus ook leuk op het aanrecht of in het stalraam.

Tip: Zet houten planken in de keuken styling tegen de muur en gebruik ze op tafel voor pizza, borrelhapjes of stokbrood.

boerderij zwarte keuken

 

Visgraat pvc vloer

De visgraat pvc vloer is trouwens ook een aanrader: daar zijn we zo blij mee! Deze oogt heel natuurlijk en is makkelijk schoon te maken, hier zal ik binnenkort een blog aan besteden. Ik ben benieuwd wat jullie van de keuken vinden. Op Instagram zie je meer foto’s van de keuken dus daar kan je nog meer zien. Reacties of vragen kan je achter laten. Wil je meer zien van onze boerderij of interieur inspiratie opdoen? Lees dan verder in de woonblog. Ik hoop je hiermee te inspireren.

Producten:

  • Keuken: Middelkoop Culemborg
  • Vloer: Visgraat Spigato, naturel eiken van Ambiant
  • Kleur op de wanden: Ral 9010 half recept (dus íets witter)
  • Broodplanken en mokjes HK Living
  • Koffie machine: Jura E8
  • Planten: Intratuin
  • Afwasmiddel en zeep: Kitchen Essentials van Rituals
  • 3 Hanglampjes van een oude collectie, vergelijkbaar model: Hubsch
  • Overig: eigen producten
  • Alles zelf gekocht dus niet gesponsord

Foto’s: RVR Photography   Copyright dus niet kopiëren en voor andere doeleinden gebruiken.

Blijven lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *